Wednesday, June 17, 2015

Victoria Sponge Cake або Бісквіт Королеви Вікторії


Кажуть, що цей тортик був фаворитом Королеви протягом всього часу її правління. І досі він користується шаленою популярністю в багатьох кав'ярнях Англії. 
Сам процес приготування дуже простий, а от смак його багатогранний і незвичайний. Бісквітні коржі виходять пористі і дуже ніжні. 
Так як я готувала його вперше, то дуже задоволена результатом! 

Отже, для коржів нам потрібно:
Цукор - 250гр.
Вершкове масло кімнатної тем-ри - 250гр.
Це добре збити міксером 5 хвилин. І опісля вводимо по-одному 4 яйця, після кожного додавання збиваємо ще хвилину.
Борошно - 250гр. змішати гарно з розпушувачем - 8гр. в окремій посудині і невеличкими порціями додаємо у майбутнє тісто.
На тертці натираємо лимонну цедру, додаємо її разом з екстрактом ванілі (2ч.л.)
Тісто повинно бути густим, не лякайтесь.

Готуємо форму для випікання - у мене 16см. - змазуємо маслом і обсипаємо борошном. На дно кладемо пергамент, тоді буде легше виймати майбутні коржі. Викладаємо половину тіста і розрівнюємо лопаткою.
Випікаємо при 190 градусах 20-25хв. Тут вже дивіться, як тільки почне рум'янитися, перевірте зубочисткою. Не перетримайте його. Вийнявши з духовки даємо йому постояти, 5-10хв. Після чого виймаємо з форми корж і даємо йому вистигнути.
Як вказано у джерелі рецепту, по якому я готую, то коржі можна огорнути харчовою плівкою і покласти на декілька годин у холодильник. Я так і зробила, поклала в холодильник на цілу ніч, а вранці вже збирала :) Але якщо у вас немає часу чекати, то ви спокійно можете їх промащувати і збирати.

Для полуничного прошарку потрібно:
Полуниці - 10-15 ягід чистимо від хвостиків і тоненько нарізаємо
Джем - 3-4 ст.ложки розтопити на водяній бані, доки не стане рідким.
Перемішайте ягоди і джем. Джем гарно просочить корж. В оригінальному рецепті просто намазують нижній корж, кладуть другий корж на нього і посипають пудрою. Можна додати збиті вершки. Я робила крем.

Для крему потрібно:
Творожний сир - 340гр. Я брала рікотту, але можна і інші сири, типу хохланд, альметте, філадельфії, маскарпоне. Тільки не сплутайте вершковий сир з творожним (перший схожий на плавлений сир, а другий на мілко перетертий творог).
Вершкове масло - 115гр.
Цукрова пудра - 100гр.
Ванільний екстракт - 2ч.л.

Найголовніше правило в цьому кремі - дууже холодний сир і дууже м'яке вершкове масло.
Я сир тримала цілу ніч в холодильнику, а масло навпаки залишила на ніч, на кухні на столі.
Тільки при таких умовах крем вийде дуже ніжний і гарний.

Хід дій простий - змішуємо всі інгрідієнти в мисці і збиваємо міксером до однорідності.
До речі, такий же ж крем можна готувати і для шапочок капкейків :) 

Коли все готове, то починаємо збирати наш тортик.
Для того щоб торт не поплив, наносимо джемову суміш гіркою на центр коржа, щоб вона не діставала до краю на 1-2 см. Через 5-10хв. акуратно викладаємо наш крем (або вершки) і кладемо другий корж. Злегка придавлюємо, щоб прошарок трошки виліз :) Намазуємо решту крему зверху, або посипаємо цукровою пудрою. Прикрашаємо зверху ягодами. 

Смачного вам, друзі! 











No comments:

Post a Comment